Tigerhjelmgruva (Grønberget)
(uttale: 'tigerjælmgruva)
Hvor
Ca. 600 m nordvest Grønberget hytte. Nord for Andersfalltjønnet
Koordinater og kart
Koordinater: 61.09961º N, 12.57942º Ø (WGS84)
Se på kartet.
Beskrivelse
Et nesten 3 m dypt hull i bakken
Historikk
Her skal det skal ha vært en som het Tigerhjelm som gravde etter metaller.
Tigerhjelm – Trysils første "fastlege" og kvakksalver med sølvnagler og saubukkbein.
Før det fantes telefon, bil eller fastlege i Trysil – ja, før posten kom mer enn én gang i uka – vandret det en lege rundt i skogene som ingen kunne glemme: Carl Peter Tigerhjelm.
Han tok studenteksamen ved universitetet i Uppsala i 1846, ble kastet ut i 1854 (litt vel glad i fest og flaske), og begynte å vaksinere folk og dyr ved Ljusnedals bruk i Herjedalen. Så tok han like godt turen til Østerdalen og begynte praksis der – uten tillatelse, men med full overbevisning.
I 1859 ble han dømt for kvakksalveri. Han rømte også fra lensmann-arresten flere ganger. Og i 1860? Ny dom. Seks måneder straffarbeid og utvisning fra Norge. Men Tigerhjelm brydde seg ikke – han tok med seg medisinkofferten og vandret videre fra gård til gård, på kryss og tvers av skogen.
Og tro det eller ei – folk likte ham. For han behandlet ikke bare vondter og feber, men også ensomhet og kjedsomhet. Han kom med sterke miksturer, sterke historier og gjerne siste sladder fra nabobygda.
🤯 Historier du ikke får på apoteket:
Tigerhjelm elsket å fortelle om sine mirakuløse kurer:
• En gutt med «morkne bein» fikk leggbeina byttet ut med skinnleggene fra en saubukk�• Ei gjeterjente med hodesmerter? Han åpnet hodeskallen, fjernet en firfisle som hadde slått seg til der inne, og naglet lokket igjen med sølvnagler�• En annen jente kastet opp en ildrød padde etter å ha drukket toddy og danset paalsdans med doktoren – padda finnes visstnok fortsatt i sprit på museum i Oslo 🐸
Og mot gikt? Jo – da anbefalte Tigerhjelm maurtuebad kokt med furu, einebær og salt. Etter ti bad var gikten visstnok borte.
👶 En redningsmann i nødens stund
I et barndomsminne fra Trysil fortalt i 1957, fikk en kvinne hjelp av Tigerhjelm under sin første fødsel i 1883. Moren hadde høy feber og faren var på vei etter lege, da Tigerhjelm tilfeldigvis ruslet forbi. Han grep inn, ga behandling, og da han ble spurt hva han skulle ha for det, svarte han:
"Alls inte. Men en sup, om sådan kan skaffas."
☠️ Slutten på eventyret
Tigerhjelms liv fikk en tragisk slutt i 1891. Etter en fuktig kveld med øl og «dråper» sammen med en norsk kjenning, Johan Olsen Skibak, endte det med slåsskamp. Skibak slo Tigerhjelm i hodet med en staur og dro ham inn i skogen. Tigerhjelm døde der, alene – slik han ofte hadde levd.
Tigerhjelm var, på godt og vondt, et vandrende apotek, historieforteller og nødhjelp i ei tid uten vakttelefon og helsestasjon. Elsket, fryktet – og ikke minst: husket.
Kanskje var han ikke lege i dagens forstand. Men én ting er sikkert: Trysil hadde aldri sett maken før – og har ikke gjort det siden.
Kilde: Søre Trysil Historielag
Bilde
(Trykk på bildet for å se større versjon)
TVG